Hallå Där Käka Blåbär

Hallå Där Käka Blåbär

  • Submitted By: lillpyz
  • Date Submitted: 01/08/2009 4:28 AM
  • Category: Philosophy
  • Words: 980
  • Page: 4
  • Views: 420

Big Bang VS skapelseberättelsen

Vi har forskat kring de två ledande teorier i olika epoker. Teorierna har ju allteftersom ändrats, utefter vetenskapliga framsteg. Men det finns också ett annat perspektiv som leder till en konflikt mellan religion och vetenskap.
De flesta religiösa tror endast på skapelseberättelsen. Den går i stora drag ut på att Gud skapade allting. Medan vissa religiösa försöker se ett samband mellan Big Bang och skapelseberättelsen, alltså att det var Gud som utlöste Big Bang. Dessa trosföreställningar ifrågasätts allt mer, eftersom vetenskapen hela tiden gör ständiga framsteg som utmanar stora delar av skapelseberättelsen. Den störste utmanaren är Big Bang. Men den behöver inte heller vara utmanare, utan den kan också vara medhjälpare till att förstärka Guds skapelse av universum. Det beror helt enkelt på vart man sätter sin tro till.

Utdrag från Bibeln, från första Moseboken:

”I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. Och jorden var öde och tom, och mörker var över djupet, och Guds Ande svävade över vattnet. Och Gud sade: ”Varde ljus”; och det blev ljus. Och Gud såg att ljuset var gott. Och Gud skilde ljuset från mörkret. Och Gud kallade ljuset dag, och mörkret kallade han natt. Och det blev afton och de t blev morgon, den första dagen.”

Big Bang är den ledande teorin inom astronomernas forskning. Den förklarar hur universum skapades utifrån en explosion från en punkt ur ingenting. Denna ofantliga explosion skapade rummet, tiden och energin. Big Bang teorin har stöd av bland annat den kosmiska bakgrundsstrålningen. Detta är en strålning som visar att universum haft en början. Den får även underlag från Hubbles lag, som beskriver ett linjärt samband mellan avlägsna galaxers relativa hastigheter. Ett till argument är expansionen i universum, som kopplas till rödförskjutningen vilken går ut på att avlägsna galaxers spektra kan användas för att avståndsbestämma dem. Den ska dock inte förväxlas med dopplereffekten. Ett annat...

Similar Essays