Verespataki Esettanulmáyn

Verespataki Esettanulmáyn

  • Submitted By: cgero
  • Date Submitted: 02/20/2010 4:51 AM
  • Category: Social Issues
  • Words: 1236
  • Page: 5
  • Views: 266

Verespataki aranybánya esettanulmány

Napjaink egyik legvitatottabb témája a Verespatakra tervezett aranybánya megépítéséhez kapcsolódik. Vállalatunknak, a Gold Corporationnek a célja, hogy a romániai település különleges földrajzi adottságait kihasználva, felszínre hozza az értékes nemesfémet.
De a rengeteg akadály miatt döntenünk kell, hogy tovább folytatni a küzdelmet a helyi lakosokkal, környezetvédelmi szervezetekkel és a román kormánnyal, vagy feladjuk Közép-Európa legnagyobb bányájának a megvalósításának a tervét.
Ehhez összegezni kell az érintettek (melléklet 1-es ábra) érdekeit. Vállalatgazdaságtani szempontból érintettnek nevezzük azokat a gazdasági szereplőket, akik az üzleti vállalkozással lényeges, tartós és kölcsönös kapcsolatban állnak. Az érintettek két nagy csoportra bonthatóak. Egyrészt vannak a belső érintettek, így például a tulajdonosok, menedzserek, alkalmazottak. Másrészt vannak a külső érintettek, akikre valamilyen hatást gyakorol a vállalkozás működése. (Chikán Attila [2003]: Vállalatgazdaságtan. Aula Kiadó, Budapest)
Kezdjük a vállalkozás belső érintettjeinek a vizsgálatával. A tulajdonosok célja a minél nagyobb profit elérése, a fogyasztói igények kielégítése mellett. Ennek mi is eleget teszünk. Sőt, a romániai aranybánya megépítése felé való elkötelezettségünket mutatja az is, hogy új szervezetet hoztunk létre terveink megvalósításához. Ez a Rosia Montana Gold Corporation, amelynek 80%-át a programot kezdeményező Gabriel Resources Ltd. birtokolja, míg 19.3 %-a a román állam (Minvest S.A.) kezében van. Ezek mellett a maradék 0,7% további kisebb befektetők tulajdona. (Forrás: http://www.gabrielresources.com/corp-orgchart.htm; letöltve: 2008. október 10.)
Számunkra egyértelműen kedvezőtlen lenne, ha nem engedélyeznék a bánya beindítását, hiszen már sok pénzt fektettünk bele, melyet főként a helyi lakosok házainak felvásárlása, illetve a lakosok kártalanítása tesz ki.
A másik réteg a menedzsereké. Az ő céljuk, hogy a tulajdonosok...