Akne

Akne

  • Submitted By: renci
  • Date Submitted: 04/12/2010 10:11 AM
  • Category: Philosophy
  • Words: 729
  • Page: 3
  • Views: 745

BOLESTI ŽLIJEZDA LOJNICA

Lojne žlijezde su holokrine tj. uz loj (sebum) izlučuju se cijele ćelije u folikul dlake, nejdnakomjerno su raspoređene (ima ih oko 300000), a najviše ih ima na glavi, leđima, čelu, bradi, pektoralnoj regiji dok ih na dlanovima i tabanim nema.Područja sa lojnim žlijezdama su seboroična. Produkt lučenja lojnih žlijezda je loj koji svojom masnoćom potpomaže elastičnost kože, sprečava naglo isušivanje i tako štiti organizam od gubitka toplote.
Sebopstaza
je urođeno stanje koje odlikuje pojačanom suhoćom kože zbog smanjenog lučenja loja kao i smanjenog lučenja znoja (hipohidroza) i ovo stanje predstavlja pogodan teren za razvoj ekcema.

DYSSEBORRHOEA
Kvalitatativni i kvantitaivn poremećaj u lučenju lojnih žlijezda. Utvrđen je uticaj hormona polnih žlijezda i gonadotropnog hormona hipofize na funkciju lojnih žlijezda. Hrana bogata mastima, jaki začini, alkohol, čak i kafa utiču na razvoj kliničkih simptoma.
Klinička slika
Lokalizacija na seboroičkim mjestima. Koža je žućkasta sjajna i masna sa različitim stepenom hiperkeratoze naročito izražene na kapilicijumu (perut). Lokalizacija na kosmatom dijelu glave dovodi do opadanja kose koja počinje na tjemenu pa se širi prema periferiji koja ostaje pošteđena.

[pic]

DERMATITIS DYSSEBORRHOICA ADULTORUM
Diseboreja + hronično površno zapaljenje kože. U kliničkoj slici dominiraju eritemoskavamozne kružne ploče sa masnim ljuskama koje se lako skidaju.
DDG: psoriasis vulgaris, pityriasis rosea, trihofitije,
[pic]

ROSACEA
je hronična recidivantna dermatoza koja nastaje zbog konstitucionalnog slabo razvijenih zida kapilara na obrazima mada se ranije ubrajala u seboroične dermatoze iako može imati elemenata diseboreje. Na nastanak rozaceje ima uticaja i poremećaj g.intestinalnog trakta, uticaj nutritivnih, hormonalnih i psihičkih faktora. treba spomenuti i spoljne klimatske faktore (vrućina, studen, vjetra)
Klinička slika:
• lividni eritem,
• papule i papulopustule,...