Apple vs Nokia

Apple vs Nokia

Samenvatting

Bizz vergelijkt de gevestigde marktleider, Nokia, en de gehypete uitdager, Apple onder meer hun technologie, design, marketing en buzz.

Ronde 1
Wie heeft een technologische voorsprong?

De Nokia-telefoon bevat het nieuwste van het nieuwste en wordt in de eerste plaats gepositioneerd als een complete multimedia-ervaring.. Daarentegen de camera van de iPhone heeft slechts twee megapixels, de kwaliteit van het telefoongeluid wordt als slecht omschreven en surfen moet via een draadloos netwerk. De grootste minpunten worden goedgemaakt in de nieuwste versie: die biedt gps en maakt supersnel surfen via het 3G-netwerk mogelijk. Apple blinkt wel uit in compatibiliteit.

 Nokia :

Ronde 2
Welk design wordt bewierookt?

Apple is de kampioen van design. Terwijl andere fabrikanten de afgelopen jaren onophoudelijk in de kosten snoeiden, perfectioneerde Apple zijn designmethodes. Het team heeft state-of-the-artmateriaal om prototypes te maken, werken afgeschermd van de rest van het bedrijf, maar onderhouden intensieve contacten met de marketing en de Aziatische producenten.

 iPhone: 

Ronde 3
Wie heeft de origineelste marketingcampagne?

Nokia heeft echter cinema- en televisiespots lopen voor de N95, plaatst advertenties in Belgische bladen. Voor de Iphone, lanceert het Amerikaanse merk zelf geen campagne in de meeste Europese landen, waaronder België. Alleen in de grote drie - Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk - wordt geïnvesteerd.

 Nokia: 

Ronde 4
Wie genereert de meeste buzz?

Appel mag dan wel geen echte marketingacties opzetten in België, via het internet en klassieke media bereikt het bedrijf toch een marketingeffect waar vele bedrijven groen van uitslaan. In deze buzzronde slaat de iPhone de N95 bijna knock-out.

iPhone: 

Ronde 5
Wie verovert de early adopters?

Zowel Apple als Nokia mikt met deze nichetoestellen op de early adopters, de consumenten die altijd het nieuwste willen. Beide merken...

Similar Essays