Ehheheu

Ehheheu

  • Submitted By: alban
  • Date Submitted: 09/16/2009 6:10 PM
  • Category: Technology
  • Words: 256
  • Page: 2
  • Views: 350

Eposi I kreshnikeve

Eshte I perbere nga nje cikel kengesh qe lidhen me njera-tjetren per nga tema, personazhet dhe idete.

TEMA : lufta e popullit shqipetar te trevave te veriut kunder sllaveve (shkiau)

PERSONAZHET : Muji, Halili, Ceta e Jutbines,
Ajkuna , (variant I hekubes ), Tanusha,
Zana , Oret , shtojzovallet

Personazhet ndertohen sipas parimit te hiperbolizimit dhe te mosndryshimit te karakterit. Edhe personazhet negative ndertohen si ato pozitive , me te njejten ndjenje respekti.

FORMA : Kenget jane shume te gjata por jane te ndara ne struktura , dhe cdo strukture ka nje fabul me vete . Secila strukture fillon me nje formule te gatshme - ”Per ty o I lumi zot β€œ
Pyetjet retorike te cilat perdoren si formula te gatshme sherbejne per te terhequr vemendjen e lexuesit dhe per te lidhur strukturat kompozicionale .
Vargu eshte 10-rrokesh dhe I bardhe (pa rime)

FIGURACIONI : hiperbola , personifikimi , aliteracioni , anafora , epanastrofeja

Personazhet dhe motivet ja ne paralele me Eposin Homerian.
Ata mund te ndahen ne reale dhe fantastike
Reale -- nuk jane personazhe qe kane jetuar historikisht por qe ndertohen si personazhe reale . Jane te ndertuar ne menyre te hiperbolizuar dhe komunikojne natyrshem me personazhet fantastike (pothuajse njelloj me Eposin Homerian ,β€œ Iliada β€œ ,ku perendite nderhyjne lehtesisht ne jeten tokesore )

Fanatstike -- Zana , shtojzovalle , dragojte (elemente te perralles popullore

Motivet : I vellazerise , rrembimit , keshillimit
Gjuha : dialektore , arkaike (e kohes se atehereshme )

Autoktonia : A eshte shqipetar ?
1. Koha kur eshte shkruar (shek. V-VII ) na deshmon menyren se si funksiononte shoqeria. Shtetet nuk jane ndare ende ne kufinj.
2. Peronazhet percjellin zakonet , traditat , dhe virtytet shqipetare
3. Konflikti Shiqiptaro - Serb