Finans Yonetimi

Finans Yonetimi

  • Submitted By: buckspy
  • Date Submitted: 05/29/2010 4:30 AM
  • Category: Business
  • Words: 268
  • Page: 2
  • Views: 278

Finans yonetiminin gorevleri arasinda firmanin bilacosuyla alakali bazi kararlarin alinmasi gerekir.

Bunlar :

- Yatirim degerlemesi
- Kaynak yapisi
- Net isletme sermayesi’dir.

Sirketler icin hedef buyumektir. Yatırım değerlemesi, bir şirketin uzun vadeli yatirimlarinin planlanması ve yönetilmesini saglamak amaciyla yapilir. Sirketler buyumek icin makina, ekipman ve bina gibi yatirimlar yapmak durumundadirlar. Finans yonetimi, karar vericilere getirisi maliyetinden yuksek yatirimlari belirlemek konusunda yardimci olur.

Firma bilancolarinin sol tarafi sag tarafi araciligiyla finanse edilmektedir. Dolayisiyla kaynak yapisi karari firmanin bilancosunun pasiflerindeki borc-ozkaynak oranini belirlemek ve yonetmeyi hedefler. Finans yonetimi, aktifleri finanse edecek kaynaklarin disaridan mi (banka ve diger finans kuruluslari) yoksa ozkaynaklardan mi karsilanacagi konusunda karar vericilere yardimci olmak durumundadir. Konuyla ilgili onemli noktalar sunlardir:

- Sirketlerdeki genel aliskanlik yuksek borc- dusuk ozkaynak kullanimidir (ornegin %80 Borc - %20 ozkaynak yapisi). Bu model ekonomi buyurken sorunsuz islerken, ekonomik krizlerde borclarin odenmesini zorlastirmaktadir.
- Bilancodaki kisa vadeli borclarin-kisa vadeli alacaklari, uzun vadeli borc+ozkaynaklar- uzun vadeli alacaklari finanse etmelidir. Yapilacak en tehlikeli hareket, kisa vadeli borclarla uzun vadeli alacaklari finanse etmek olacaktir.
- Turkiye gibi ulkelerde (yuksek enflasyon ya da zamanla dusen kur degeri) tecrube doviz ile borclanmanin marjlari arttirdigi seklindedir. Yine kriz donemin olusabilecek bir devaluasyon finans yonetimini zor durumda birakacaktir.

Sirketler,odemeleri ile yapacaklari tahsilat arasinda denge kurmaya calisirlar. Bu acidan bakildiginda finans yonetimi nakit akisini gelecegi gorerek planlamali, tahsilat yapilamadigi durumlarda olusacak aciklarin nasil finanse edilecegini belirlemelidir.
Finans yonetimi , buyume donemlerinde...