Fotografije

Fotografije

Film „1900“ ili „Novecento“ jedan je od najznačajnijih filmova Bernarda Bertolučija (Bernardo Bertolucci). Film je snimljen 1976. godine, u glavnim ulogama pojavljuje se renomirana glumačka ekipa: Robert de Niro (Robert De Niro), Žerar Depardje (Gérard Depardieu), Donald Saterlend (Donald Sutherland), Dominik Sanda (Dominique Sanda), Bert Lankaster (Burt Lancaster) i mnogi drugi. „1900“ je sa budžetom od oko 9 miliona dolara jedan od najskupljih italijanskih filmova svih vremena. Postoje brojne zanimljivosti koje prate ovaj film: od kontroverzi kada radnja zapravo počinje, do minutaže – film traje od 248 za australijsko tržište, do 315 minuta za američko tržište[1]. Osnova filma su životne priče dvojice prijatelja, koje se u turbulentnim vremenima prepliću na čudesan način, stvarajući neverovatne i neočekivane obrte.

U ovoj analizi fokus je stavljen na prezentaciju modernosti i fašizma kroz likove u filmu, kao i na redi-teljski pristup seksualnosti likova.

1900: Sažetak

Bertolučijev film „Novićento“ ili „1900“ sniman je u italijanskom gradu Parma. Radnja filma počinje Danom oslobođenja 1945.godine, da bi se reditelj vratio u 1901.godinu, na dan smrti kompozitora Đuzepea Verdija (Giuseppe Verdi). Istog dana, rađaju se dvojica dečaka: Alfredo Berlonjeri (Alfredo Berlinghieri), u bogatoj porodici, i Olmo Dalko (Olmo D’ Alco), u siromašnoj, seljačkoj porodici. Tokom filma, punog neočekivanih obrta, bogati Alfredo se odaje rasipništvu i prepredenoj igri sa fašis-tima kako bi zadržao svoj posed, dok se Olmo posvećuje seljačkim pobunama i postaje vatreni radnički vođa i komunista. Nakon I svetskog rata, prijateljstvo između Alfreda i Olma se nastavlja, ali ih vre-menom, kako u Italiji nadire fašizam, razdvaja sadistički nastojeni Atila. Alfreda štiti njegovo bogat-stvo i nakon smrti oca uspeva da prkosi fašistima, dok se Olmo otvoreno i beskompromisno bori protiv fašizma. Film „1900“ daje puno naznaka o fašizmu i komunizmu, ponuđenih kroz životne priče glavnih...