Geschiedenis

Geschiedenis

Wat is het 101ste Airborne Divisie en hoe is het ontstaan?

De 101st Airborne Divisie, bijgenaamd de Screaming Eagles is een luchtlandingsdivisie van het Amerikaanse leger. De divisie is gestationeerd in Fort Campbell in de staat Kentucky. Fort Campbell is een legerplaats van het Amerikaanse leger en is de thuisbasis van het 101ste Airborne Divisie. De 101st Airborne Divisie werd onder andere ingezet in de Tweede Wereldoorlog, de Vietnam-Oorlog en de oorlog in Irak.
De 101st Airborne Divisie werd op 15 augustus 1942 in Camp Claiborne te Louisiana opgericht, met generaal William C. Lee als de eerste commandant. William C. Lee was een Amerikaanse generaal. Lee werd de eerste bevelhebber van de 101ste Airborne Division. De 101ste Airborne Divisie was ontstaan, doordat ze vroeger test valschermspringers wilden oprichten. Die waren goedgekeurd en zo ontstond het eerste bataljon, namelijk de 501ste . In 1941 besloten ze nog meer bataljons op te richten (3 bijkomende bataljons) en ook 2 luchtlandingsdivisies. Daaruit werd het 101ste Airborne Divisie opgericht, dat gebeurde namelijk op 15 augustus 1942.

Wat ging er vooraf en hoe ging het eraan toe tijdens D-day?

Sinds de Duitse aanval op de Sovjet-Unie in 1941, hadden de Sovjets de last van de strijd tegen nazi-Duitsland vrijwel alleen gedragen. De Amerikaanse president Franklin Roosevelt en de Britse premier Winston Churchill hadden namens de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk beloofd op het Europese vasteland een tweede front te openen om de wanhopige situatie van de Sovjet-Unie te verlichten. Deze belofte uit 1942 werd echter volgens sommigen enkel genomen uit angst voor het communisme, omdat de Sovjet-Unie al enkele successen had behaald tegen het Nazi-Duitsland. Een (andere) belangrijke overweging vormde het gegeven dat het grootste deel van het door de Verenigde Staten geproduceerde materieel werkeloos in opslag stond. Zonder een nieuw groot strijdtoneel kon het geallieerde productieoverwicht niet...

Similar Essays