Leul

Leul

  • Submitted By: ruxi
  • Date Submitted: 06/03/2009 12:47 AM
  • Category: Science
  • Words: 509
  • Page: 3
  • Views: 311

Regn:Animalia;Increngatura:Chordata
Clasa:Mammalia;Gen:Panthera;
Specie:Leu

Caracteristici generale:
Leul face parte din familia Felidae si este una dintre cele patru feline de talie mare din specia Panthera, alaturi de ' tigru, pantera si leopard.
Leii pot ajunge la o greutate de 250 kg (in special masculii), din specia lor fiind depasini ca marime numai de tigrii.
Leii salbatici traiesc in stepele deschise din Africa si vestul Asiei. In arealul lor formeaza diferite subspecii, care erau considerate in trecut ca specii distincte: leul din Colonia Capului, leul de Berberia, leul de Senegal etc. Ceea ce diferentiaza rasele intre ele este coama, care se dezvolta la mascul, avand un caracter sexual secundar si lipseste la femela.
Leii pot trai aproximativ 10-14 ani in salbaticie si pana la 20 de ani in captivitate. Sunt animale sociabile, comparativ cu celelalte feline din specia lor. Traiesc in general izolate, pe un teritoriu limitat. In timpul zilei se odihnesc - dorm pana la 22 de ore zilnic - intr-un adapost ascuns, in desisuri de papura sau alte ascunzisuri similare.
In timpul noptii pornesc la vanatoare. Leii, in special leoaicele, vaneaza numai in grup: doua sau mai multe leoaice urmaresc un singur animal - de regula, un animal de talie mare, pe care il sugruma. Dupa ce este doborata, victima este dusa in adapost si sfasiata acolo - este admirabila forta leilor, pentru ca pot trasporta pe distante relativ lungi animale foarte mari.
''Regele junglei'' are un racnet care anihileaza sunetele tuturor celorlalte animale din imprejurimi: hiena este redusa la tacere, leopardul nu mai grohaie, animalele de turma isi asteapta infricosate soarta.
Leii traiesc in grupuri de maximum 40 de indivizi ' - in general 15, dintre care 5 femele inrudite, impreuna cu puii lor, de ambele sexe si doi masculi puternici, dominanti, care pazesc turma. Puii pot fi alaptati de oricare dintre leoaicele din grup. Cand ajung la pubertate masculii sunt exclusi din...