Sibiu, Capitala Culturala Europeana

Sibiu, Capitala Culturala Europeana

Cele 337 de proiecte propuse de 301 operatori culturali au adus peste 2.000 de evenimente, dintre care 40 au fost realizate in comun cu "fratele cultural", Marele Ducat de Luxemburg si Marea Regiune. Cheltuielile, si ele record, au fost impartite intre Primaria Municipiului Sibiu - 8,2 milioane de euro pentru 215 proiecte culturale, Consiliul Judetean Sibiu - 450.000 de euro pentru 21 de proiecte si Ministerul Culturii si Cultelor - 3,4 milioane de euro pentru 99 de proiecte sustinute. In afara de parteneriate de sponsorizare, peste 1,4 milioane de euro au venit din partea Comisiei Europene, care a finantat inchiderea oficiala din 31 decembrie.

Cele peste 13 milioane de euro care s-au cheltuit pentru Programul Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007 au dat roade. Obiectivele propuse la inceput au fost indeplinite. In decursul a 12 luni, orasul a reusit sa isi dubleze numarul de turisti si sa inregistreze cifra-record de un milion de vizitatori veniti din tara si din strainatate. La final de an, cei mai incintati de program au fost sibienii, care, in proportie de peste 80 la suta, au declarat ca doresc ca un program asemanator sa se mai desfasoare o data in orasul lor(monumentele din oras au fost restaurate, iar locuitorii Sibiului au beneficiat de o multime de evenimente cu caracter cultural si educativ.)

Impactul economic al Capitalei Culturale Europene a fost peste asteptari. In doar un an, capacitatea locurilor de cazare din oras s-a dublat si, chiar si in aceste conditii, hotelurile si pensiunile nu au putut face mereu fata cererii. Pe timpul verii, turistii au ocupat pina la refuz chiar si pensiunile agroturistice aflate in localitatile din jurul Sibiului.

Efectele economice ale programului Sibiu 2007 vor fi benefice pe termen scurt si mediu Sibiul urmand sa inregistreze o imbunatatire a climatului de afaceri, o imbunatatire a turismului si un numar mai mare de investitori din afara.

Pe parcursul anului 2007, Sibiul s-a aflat permanent in...