Statistics

Statistics

  • Submitted By: globalpros
  • Date Submitted: 09/20/2015 8:15 PM
  • Category: Science
  • Words: 5955
  • Page: 24

´╗┐Chapter 3
Describing Data: Numerical Measures


True/False


1. A value that is typical or representative of the data is referred to as a measure of central location.
Answer: True Difficulty: Easy Goal: 1


2. The arithmetic mean is the sum of the observations divided by the total number of observations.
Answer: True Difficulty: Easy Goal: 1


3. For a set of data arranged or sorted in numerical order, the value of the observation in the center is called the weighted mean.
Answer: False Difficulty: Easy Goal: 1


4. A set of ordinal, interval or ratio level data may only have one mode.
Answer: False Difficulty: Easy Goal: 1


5. If a variable is measured at the interval or ratio level, all the values are included when computing the mean.
Answer: True Difficulty: Easy Goal: 2 AACSB: EU


6. A variable measured at the interval or ratio level can have more than one arithmetic mean.
Answer: False Difficulty: Easy Goal: 2


7. The mode is the value of the observation that appears most frequently.
Answer: True Difficulty: Easy Goal: 1


8. A distribution that has the same shape on either side of the center is said to be symmetrical.
Answer: True Difficulty: Easy Goal: 3


9. A negatively skewed distribution is not symmetrical. The long tail is to the left or in the negative direction.
Answer: True Difficulty: Easy Goal: 3


10. The geometric mean is the nth root of n observations.
Answer: True Difficulty: Medium Goal: 1


11. A statistic is a measurable characteristic of the population.
Answer: False Difficulty: Easy Goal: 1


12. A parameter is a measurable characteristic of a sample.
Answer: False Difficulty: Easy Goal: 1


13. The median can be determined for any set of...

Similar Essays