Tasos

Tasos

Насладете се на близка дестинация и си направете екскурзия до изумрудения остров Тасос.

Зеленият остров, така най-лесно и банално, но и най-точно може да се опише Тасос. Най-близкият до България гръцки остров (намира се на има-няма 300 километра от София) е разположен в Бяло море на около четири часа с кола от столицата. Привлекателен е с малките си, чисти и закътани плажове, обилна зеленина, хълмист терен, гостоприемни жители, отлично вино и великолепен пчелен мед. Мраморът е другата забележителност на Тасос, изнася се в цял свят.
Разположен на площ от 384.92 квадратни километра, островът има обиколка от 118 километра и на него постоянно живеят около 16 000 души. По време на туристически сезон (от май до септември)населението се увеличава драстично, но като се изключат централните части на няколкото главни града, навалица няма.
[pic][pic]

Различни маршрути
Старата столица на острова - Панагия, е подходяща втора спирка. Тя е запазила старата си градска архитектура, а разходката из тесните улички е истинско пътуване във времето. Къщите са белосани и покрити с каменни плочи вместо с керемиди, а животът тече в един непознат за съвремието ритъм. В Панагия си струва да видите местната църква и Пещерата на дракона. И задължително хвърлете поглед от тази височина към морето - гледката е приказна.
Алики е основната забележителност на Тасос и се намира на югоизточното крайбрежие на острова. Ако сте скарани с посоките, няма страшно, светилището е щедро обозначено с табели, изобразено е и на картички. Е, античното светилище разочарова, при среща "очи в очи", но всеки знае, че гърците са майстори в превръщането на мухата в слон, когато става дума за история.
Иначе малкото рибарско селище Алики е заключено между два залива и самото място е невероятно красиво. Езическият храм е издигнат през седми век...