Nike Studiu de Caz

Nike Studiu de Caz

  • Submitted By: cazacuvlad
  • Date Submitted: 06/18/2009 3:52 AM
  • Category: Business
  • Words: 3360
  • Page: 14
  • Views: 1

NIKE

Nike a inceput in 1962 sub denumirea de Blue Ribbon Sports, cand Phil Knight a inceput sa vanda adidasi din portbagajul masinii sale. Knight era un alergator pasionat si credea ca exista o piata pentru pantofi sport creati de atleti pentru atleti si a avut dreptate.
La inceput, Knight vindea pantofii la intalnirile de pe pista din portbagajul masinii. Acesta a adoptat la inceput o strategie de tip grassroots din lipsa de capital si din necesitate, lucru care a devenit una dintre fortele companiei. Firma Blue Ribbon Shoes devenise cunoscuta ca avand produse autentice si de o inalta calitate datorita strategiei sale de tip grassroots.
In 1964, Bill Bowerman, antrenorul de pista a lui Knight, s-a alaturat companiei iar in 1965, Jeff Johnson a devenit primul angajat al firmei. Totusi, compania scotea doar $20.000 din vanzari si avea un profit de doar $3.240.
Blue Ribbon si-a deschis primul outlet in 1966. In 1969, firma avea o cifra de afaceri de $300.000 si ca urmare, Knight si-a dat demisia de la universitatea Portland State University pentru a se concentra full time pe dezvoltarea afacerii.
In 1973, firma a fost redenumita Nike, Incorporated, dupa o zeita greaca, fiind ales acest nume datorita simplitatii lui. In acelasi an, au semnat un contract cu Steve Prefontaine pentru a promova pantofii pentru alergat Nike. Capacitate firmei Nike de a gasi atleti importanti pentru a reprezenta imaginea firmei avea sa fie rasplatita de nenumarate ori.

Succesul initial

In 1980, Nike a intrecut Adidas, luand locul 1 pe piata pantofilor sport in Statele Unite. Nike avea vanzari de $270 milioane si aproape 50% din piata pantofilor sport din SUA. In acest moment, Nike ajunsese la 2700 de angajati.
In 1980, marketingul folosit de Nike, care ne este foarte cunoscut tuturor, era inca la inceputuri. Nike inca folosea tehnicile de grassroots marketing care a ajutat la stabilirea autenticitatii cu atletii. Nike alegea atleti care, ca si Steve Prefontaine, nu aveau...

Similar Essays