Zara Marketing Plan in Greek

Zara Marketing Plan in Greek

  • Submitted By: tuffjeff
  • Date Submitted: 11/14/2009 5:35 PM
  • Category: Business
  • Words: 1077
  • Page: 5
  • Views: 2130

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
ZARA

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

Γεώργιος Ι. Σιώμκος & Αικ. Βασιλικοπούλου

Ομάδα Εργασίας:
Βασιλική Αλεξίου (Α.Μ. 1045671)
Γεώργιος Πολυχρονόπουλος (Α.Μ. 1025218)

Ακαδημαϊκό Έτος 2007-2008
7ο εξάμηνο

[pic]
1. Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Η αλυσίδα καταστημάτων ZARA υπάγεται στον ισπανικό όμιλο INDITEX GROUP, ιδιοκτησία του ισπανού μεγιστάνα Amancio Ortega, στον οποίο υπάγονται επίσης και άλλα καταστήματα ενδυμάτων, όπως για παράδειγμα τα καταστήματα BERSHKA, PULL&BEAR, STRADIVARIUS και MASSIMO DUTTI {Πίνακας 1} . Τα κεντρικά του ομίλου βρίσκονται στην πόλη La Coruña της Ισπανίας. Ο όμιλος INDITEX αποτελεί πιθανότατα τον πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο όμιλο παγκοσμίως, με πάνω από 3.100 καταστήματα σε περισσότερες από 70 χώρες στον κόσμο. Από το σύνολο των καταστημάτων του ομίλου, τουλάχιστον τα 1000 από αυτά φέρουν την επωνυμία ZARA {Πίνακας 2}.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Ο ιδρυτής του ομίλου INDITEX Amancio Ortega άνοιξε τα πρώτο κατάστημα ZARA το 1975 στην πόλη La Coruña της Ισπανίας, όπου θα γινόταν αργότερα και η έδρα του ομίλου INDITEX.
Το πρώτο κατάστημα επικεντρώθηκε στην πώληση προϊόντων με σχέδια που παρέπεμπαν σε δημοφιλή σχέδια μόδας, αλλά με χαμηλότερες τιμές. Βλέποντας τη μεγάλη απήχηση του σχήματος ZARA, η εταιρία άρχισε να επεκτείνεται ανοίγοντας καινούργια καταστήματα στην Ισπανία.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ο Ortega άρχισε να διαμορφώνει ένα νέο τρόπο σχεδιασμού και διανομής ενδυμάτων. Μέχρι τότε οι βιομηχανίες ιματισμού ακολουθούσαν αρκετά χρονοβόρες διαδικασίες σχεδιασμού και παραγωγής ενδυμάτων, που συχνά απαιτούσαν την πάροδο έως και 6 μηνών από τον αρχικό σχεδιασμό μέχρι την παράδοση του τελικού προϊόντος στους λιανοπωλητές. Αυτές οι καθυστερήσεις είχαν σαν αποτέλεσμα να περιορίζονται οι κατασκευαστές και οι διανομείς σε μόνο δύο ή τρεις συλλογές ετησίως. Η πρόβλεψη των προτιμήσεων των καταναλωτών παρουσίαζε...

Similar Essays